Programma's openen als administrator

Vraag:
Ik heb een nieuwe computer gekocht met Windows Vista Home Premium als besturingssysteem. Ik kan een van mijn programma’s nu blijkbaar alleen nog maar correct openen ‘als administrator’ – gewoon openen resulteert in fouten. Bestaat er een manier waarop ik het programma met een eenvoudige klik op het pictogram kan opstarten?
Jozef Van Edom

Antwoord:
Je kan er alvast voor zorgen dat het programma standaard als administrator wordt uitgevoerd, zodat je niet langer met de rechtermuisknop op het pictogram moet klikken en 'Als administrator uitvoeren' moet kiezen.

Dat doe je als volgt. Klik met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en kies Eigenschappen. Op het tabblad Snelkoppeling druk je op de knop Geavanceerd, waarna je een vinkje plaatst bij Als administrator uitvoeren. Bevestig met OK (tweemaal).

Nu volstaat een dubbelklik op de snelkoppeling om de tool met de juiste machtigingen op te starten. Wel zal je door het Gebruikersaccountbeheer (UAC) normaal gezien nog op Doorgaan moeten drukken.

Vind je dat vervelend, maar wil je deze beveiliging niet helemaal uitschakelen, dan kan je eventueel gebruikmaken van de gratis Norton UAC-tool.

Of je manipuleert zelf het register: start regedit op, navigeer naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\MICROSOFT\WINDOWS\CURRENTVERSION\POLICIES\SYSTEM, dubbelklik in het rechterpaneel op CONSENTPROMPTBEHAVIORADMIN en geef dit item de waarde 0 mee (in plaats van 1 of 2).

Kijk ook altijd eerst even op de site van de producent of die intussen een up-to-date versie van zijn programma heeft die niet langer vereist dat je de toepassing als administrator uitvoert.

Lees meer over : vista, administrator, uac, opstarten, help

Over