Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie over de cookies waarvan deze website gebruik maakt klik hier.
Door verder op deze website te surfen geeft u de toestemming aan Minoc Media Services om cookies te gebruiken. verder gaan
 

Facebook heeft al je gsm-contacten

Samenvatting:

Voor wie mobiel facebookt hebben we een verrassing. Het sociaal netwerk kopieert de nummers van al je gsm-contacten. Facebook weet meer dan je denkt. Wie ooit met zijn Android-smartphone gebruikmaakte van Facebook heeft mogelijk al zijn telefoonnummers op zijn Facebookaccount staan. Via ‘Account’ -> ‘Vrienden bewerken’ en vervolgens klikken op ‘Contacten’ krijg je al je […]

Voor wie mobiel facebookt hebben we een verrassing. Het sociaal netwerk kopieert de nummers van al je gsm-contacten.

Facebook weet meer dan je denkt. Wie ooit met zijn Android-smartphone gebruikmaakte van Facebook heeft mogelijk al zijn telefoonnummers op zijn Facebookaccount staan. Via ‘Account’ -> ‘Vrienden bewerken’ en vervolgens klikken op ‘Contacten’ krijg je al je contactpersonen te zien, inclusief namen en telefoonnummers van mensen die geen Facebook hebben, maar wel in je gsm staan.

Facebook heeft al je gsm-contacten.

 

Onze redactie merkte de overzetting van telefoonnummers zowel bij gebruikers van Android als van de iPhone. Mogelijk gebeurt de synchronisatie wanneer je de Facebookapplicatie gebruikt of wanneer je Facebook toestemming geeft om vrienden te zoeken in je Gmailaccount.

Hoewel de bewuste telefoonnummers alleen voor jezelf te zien zijn, blijft het een gevoelige kwestie. Facebook heeft immers nooit expliciet toestemming gevraagd voor de actie. Al staat deze ongetwijfeld wel ergens in de lettertjes van de gebruiksvoorwaarden.

Contacten weghalen
Wie zijn mobiel adresboek op Facebook ziet opduiken kan gelukkig wel maatregelen nemen. Je kunt ervoor kiezen om geïmporteerde contactpersonen te verwijderen. Al moet je dan eerst de synchronisatie in de Facebookapplicatie op iPhone of Android stopzetten.

Voor de iPhone vind je die optie door in het hoofdmenu op het pictogram Vrienden te drukken en dan Synchroniseren te kiezen in de rechterbovenhoek. Bij Android druk je in het hoofdmenu van de applicatie op de menuknop van je telefoon en kies je voor Instellingen, waar je onderaan Contacten synchroniseren vindt.

Verwarring troef
Toch valt op dat Facebook bewust verwarring zaait over wat er precies wordt gesynchroniseerd. Zo kan je ervoor kiezen om alles te synchroniseren tussen je vrienden en contacten, of om te synchroniseren met bestaande contacten. “Alleen gegevens synchroniseren voor vrienden die al in contacten staan”, lezen we daar. Maar het is vrij onduidelijk of ‘contacten’ slaat op Facebookcontacten (die niet noodzakelijk Facebookvrienden zijn) of Google- of iPhone-contacten.

Lees meer over : Android, contacten, facebook, gsm, iphone, nieuws, privacy, smartphone, synchronisatie, vrienden

Reacties

comments powered by Disqus

CNET Log In Close